Voiko perustuksia tehdä talvella?

Kyllä voi perustuksia tehdä myös talvella! 

Perustuksien tekeminen talviaikana on mahdollista ja ihan turvallistakin, kun tunnistaa talvirakentamiseen liittyvät riskit ja osaa niihin varautua. Vastuullinen perustusten tekijä varmistaa aina, että tulevan talosi perustusten alapuolinen maa ei ole jäässä eikä täytöissä ole lumi- tai jääkokkareita siinä vaiheessa, kun betonivalu tehdään.

Suomessa kyllä osataan betonin valutyöt talvellakin, ja asianmukaisesti lisäaineistettu betoni ja oikein valittu sääikkuna varmistavat työssä onnistumisen.

Kun valutyöt on tehty, tulee varmistaa ja varustaa valmis perustus siten, että sen alapuolinen maa ei pääse missään tilanteessa jäätymään.

Eli kyllä voi, kun tiedosta riskit ja ennen kaikkea osaat varautua talvirakentamisen turvallisuuden varmistamisen vaatimiin lisäkustannuksiin. Perustusten talvirakentamisen yhteydessä puhutaan tuhansista lisäeuroista kesärakentamiseen verrattuna, harvoin kuitenkaan kymmenistä tuhansista.

Maarakennustöiden laadunvarmistukseen kannattaa käyttää aina kantavuusmittauksia. Menetelminä on joko levykuormituskoe tai sitten loadman. Nämä menetelmät varmistavat kantavuuden ja tiiveyden tulevan rakennuksen pohjista sekä antavat varmistuksen siitä että maarakennustöiden kerrokset tulevat kantamaan tulevan rakennuksen vakaana pitkälle tulevaisuuteen. 

Murisen myöhemmin lisää kantavuusmittauksista täällä blogissa, mutta ennen sitä voit lukea Maavakion kantavuusmittauksista sivuiltamme maavakio.fi

BY MUSTIN MURINAT